Een beknopte definitie van een gezonde stofwisseling, aldus dr. Ovadia: het vermogen van het lichaam om voedsel op de juiste wijze te gebruiken voor brandstof, groei, herstel en als energieopslag voor tijden van voedselschaarste. Het verlies van een gezonde stofwisseling leidt tot veel chronische aandoeningen, zoals diabetes type 2, hoge bloeddruk, obesitas, hart- en vaatziekten, beroerten, vervette lever, galstenen, cystegroei in de eierstokken (PCOS), ernstige slaapapneu, jicht, etc. Dit is de reden waarom zoveel mensen chronisch ziek zijn: een ongezonde stofwisseling.

Waarom is meer dan de helft van de bevolking te dik? Waarom slikt 80% van de mensheid medicijnen?

De brandstof die ze voor hun lichaam gebruiken is de verkeerde. Als je benzine in een dieselauto gooit, gaat deze vroeg of laat pruttelen.
Je kan dan van alles aan je auto vervangen en repareren, maar niets zal helpen, zolang je niet de juiste brandstof erin gooit. Hetzelfde geldt voor je lichaam, aldus hartchirurg Ovadia.

Het prettige is dat je je niet strikt aan een dieet hoeft te houden. Het maakt niet uit of je vegetariër, fruitariër, pollotariër, pescotariër, flexitariër of welke tariër dan ook bent: de rode draad om een gezonde stofwisseling op gang te brengen, is schoon voedsel.

Eet onbewerkt voedsel. Eet zoals je overgrootouders aten.
Ovadia herontdekte de wijze waarop zijn opa en oma aten: vlees, gebakken in reuzel, veel verzadigd vet en groenten.

Overigens, als je naar oude foto’s kijkt van voor WWII, zie je daar zelden dikke mensen.
“Ja, maar,” zeggen mensen dan vaak, “toen hadden ze veel meer fysieke arbeid dan nu.” Dat klopt.

Ga dan 20 minuten lopen per dag. Het mag ook 3 x 20 minuten zijn. We zijn het er toch over eens dat we veel te weinig bewegen: we zitten bijna de hele dag achter een scherm, verwisselen het ‘s avonds vaak voor het andere scherm en gaan dan slapen … het was weer een energieke dag.

Bron: Succesboeken.nl

Lees meer…

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *