Weinig mensen kennen het woord iatrogenie, maar onderzoek wijst uit dat heel veel mensen ermee te maken krijgen of er in het verleden al mee te maken hebben gehad. Iatrogenie staat in de top 5 van doodsoorzaken in Nederland. De betekenis van het woord iatrogenie is: ‘schade door medisch handelen’.

De meest bekende vorm van iatrogenie is bijwerkingen door een voorgeschreven medicijn. 
Iedereen die medicijnen slikt – het zijn er in Nederland ‘slechts’ 14 miljoen, waarvan ± 10 miljoen op dagelijkse basis – heeft te maken met bijwerkingen, waarvoor ook weer medicijnen beschikbaar zijn (een van de beste businessmodellen).

In 2019 wist de KRO-NRCV te melden dat per jaar 27.000 mensen in het ziekenhuis belanden door verkeerd medicijngebruik, waarvan een groot aantal ook overlijdt.
Volgens het CBS worden er per jaar in algemene ziekenhuizen ruim 3 miljoen operaties uitgevoerd, waarvan er duizenden niet goed aflopen. En het blijft helaas niet bij het verkeerde been geamputeerd. Er vallen duizenden doden per jaar door verkeerd uitgevoerde operaties. Hoeveel duizenden doden zal niemand ooit precies te weten komen, omdat medisch personeel niet met haar dodelijke medische missers te koop loopt en de doodsoorzaak van een patiënt niet altijd even correct vermeldt.

Vaak ontwikkelt een mens zich op gezonde wijze, maar wanneer wij in contact komen met zeer tragische ervaringen kan dat onze ontwikkeling ernstig verstoren of zelfs afremmen.

Leven met trauma is geen zelfhulpboek waarmee je jezelf kunt ‘genezen’. Daar is trauma te complex voor. Het verschijnsel wordt wel grondig ontleed, waardoor de lezer de traumatische ervaring bewuster kan leren integreren in het leven.

Bron: Succesboeken.nl

Lees meer…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *