Iedereen kent wel essentiële oliën, een lekker geurtje voor in een brandertje bijvoorbeeld. Maar je kunt ze voor veel meer gebruiken! Bijvoorbeeld bij lichamelijke of geestelijke klachten, preventief om je gezondheid in balans te houden of voor het zelf maken van (natuurlijke) verzorgingsproducten.

Wat zijn essentiële oliën en waar zitten de verschillen?

Een essentiële olie is het natuurlijke aromatische bestanddeel van een plant. Als je een bloemblaadje dubbelvouwt, komt daar vocht uit, dat is (natuurzuivere) essentiële olie. Dit gebeurt ook als je de schil van een citrusvrucht dubbelklapt, het vocht wat dan vrijkomt is ook essentiële olie. Een essentiële olie komt vaak uit één deel van de plant, zoals de bloem, het blad of de schil. Heel soms komt het van meerdere delen (oregano bijvoorbeeld komt van de hele plant). Er worden verschillende manieren toegepast om de essentiële olie te verzamelen. De essentiële olie van bloemen wordt bijvoorbeeld gemaakt door de bloemen te persen en je krijgt essentiële pepermuntolie door de bladeren te verwarmen, de stoom op te vangen en het water er weer uit te filteren. Van citrusvruchten worden de schillen geperst. 

Wat is de taak van de olie?

In eerste instantie is de taak van een essentiële olie om de plant of vrucht te beschermen tegen insecten, schimmels en ziekten. Ook bij beschadigingen aan de plant heeft de essentiële olie een taak, het draagt bij aan het herstel en het zorgt ervoor dat niet de hele plant afsterft. Elke essentiële olie heeft zijn eigen eigenschappen die voor die plant (boom/vrucht/kruiden) nodig zijn om te groeien en te overleven. En van deze eigenschappen kunnen wij als mensen ook gebruik maken.

Therapeutische werking

Er zijn grote hoeveelheden nodig om wat essentiële olie te kunnen krijgen. Om een idee te krijgen, voor 1 milliliter natuurzuivere essentiële citroenolie zijn 15 citroenschillen nodig. Hieruit volgt ook dat natuurzuivere essentiële oliën 50 tot 70 keer krachtiger zijn in hun (therapeutische) werking dan kruiden. Wist je dat de werking van 1 druppel natuurzuivere essentiële pepermuntolie gelijk staat aan 27 koppen verse muntthee?

Je kunt essentiële oliën inzetten voor lichamelijk klachten. Bijna iedereen weet dat lavendel heel goed is voor de huid en dat het kalmerend werkt bij stress. Lavendel breekt je stresshormoon af, waardoor je geestelijk rustiger wordt en je lichaam zich makkelijker kan ontspannen. Zo heeft elke essentiële olie eigenschappen waardoor ze voor bepaalde klachten inzetbaar zijn. Dit gaat echt van een wondje tot spierpijn tot chronische pijnklachten. Maar ook van virus-, bacteriële en schimmelinfecties tot je niet goed kunnen concentreren of heel verdrietig zijn.

Gebruik van essentiële oliën

Essentiële oliën kan je op 3 manieren gebruiken:

Aromatisch: als je een essentiële olie ruikt, komen de geurmoleculen binnen 22 seconden in je hersenen, die geven ze in 2 minuten af aan je bloedbaan en met 20 minuten heeft het invloed op al je cellen in je lichaam.
– Je kunt rechtstreeks uit het potje ruiken.
– Je kunt via een diffuser de geur verspreiden.
– Je kunt één druppel in je handen wrijven en een kommetje over je neus maken.

Topisch: Als je de olie op de huid aanbrengt, werkt het óp de huid, maar het trekt ook ín je huid waardoor het in je bloedbaan terechtkomt en het ook weer invloed heeft op elke cel in je lichaam.
– Je kunt de olie direct op de huid aanbrengen (eventueel verdunnen met een neutrale basisolie).
– Je kunt de olie via massage op de huid aanbrengen.

Inwendig: Als je de olie inneemt, komt het via je maag en je darmen in je bloedbaan en heeft het ook weer invloed op elke cel in je lichaam.
– Je kunt een druppel onder de tong druppelen.
– Je kunt één of meer druppels in een glas water doen en dat opdrinken.
– Je kunt één of meer druppels in een lege capsule doen en de capsule innemen met wat water.

Invloed van stoffen

Niet alleen essentiële oliën worden op deze manier opgenomen in je lichaam, maar alles wat je ruikt, op je huid aanbrengt of inneemt heeft invloed op elke cel in je lichaam. Dus ook alle giftige stoffen! Denk hierbij niet alleen aan benzine ruiken of je verfhanden schoonmaken met terpentine, maar ook aan de verstopte giftige stoffen in je verzorgingsproducten die je op je huid aanbrengt, de badkamer met chloor schoonmaken zonder handschoenen aan of met pen iets op je hand schrijven.

Veel essentiële oliën die je kunt kopen zijn synthetische oliën. Hieraan zijn chemische stoffen toegevoegd, die (vaak) giftig zijn. Deze oliën zijn ook niet geschikt voor inname en eigenlijk ook niet voor topisch en aromatisch, maar toch worden ze gekocht. Meestal omdat ze goedkoper zijn en omdat er een extra lekker (chemisch) geurtje aan toegevoegd is, waardoor de olie sterker lijkt.

Als je echt gebruik wilt maken van de therapeutische werking van essentiële oliën, zorg er dan voor dat je natuurzuivere essentiële oliën gebruikt die ook inwendig gebruikt mogen worden. Deze worden altijd getest op zuiverheid, omdat veilige inname gegarandeerd moet worden. Op deze manier weet je dat elke vorm van gebruik veilig is voor je lichaam en je gezondheid.

Met dank aan: E. Vosselman, consulente box 02

Heb je een vraag of wil je graag advies in of begeleiding bij het gebruik van essentiële oliën? Onze consulenten zitten voor je klaar.

[belfabriek-medewerker id=”35″] [belfabriek-medewerker id=”8″] [belfabriek-medewerker id=”2″]

Klik hier om naar de essentiële oliën te gaan.

2 reacties

  1. Hulplijnonline van Vorst
    Author

    Beste Marleen,
    Bedankt voor je reactie. Consulente E. Vosselman heeft dit artikel geschreven en kan je verder helpen met je vraag. Je kunt op deze pagina zien wanneer ze telefonisch bereikbaar is of een bericht naar haar sturen: https://hulplijnonline.nl/e-vosselman/. Neem gerust contact met haar op.
    Hartelijke groet,
    Team Hulplijnonline

  2. Hallo is er ook iets voor hoge bloeddruk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *