Fibromyalgie is een aandoening die veel invloed kan hebben op je leven. Fibromyalgie (FM) betekent letterlijk: pijn in bindweefsel en spieren. Mensen met fibromyalgie hebben klachten die veel weg hebben van reuma. Fibromyalgie valt onder de categorie wekedelenreuma. Bij wekedelenreuma zit het probleem in de pezen, spieren, kapsels en banden om de gewrichten Het komt voor bij ongeveer twee op de honderd volwassenen, vooral bij vrouwen.
Klachten
Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spier- en gewrichtspijn wat gepaard kan gaan met veel andere klachten. De pijn in het lichaam is echter de grootste klacht. De pijn kan overal zitten, waardoor bewegen met tijden lastig of zelfs erg pijnlijk kan zijn. In combinatie met ernstige vermoeidheid kan het leven met fibromyalgie soms erg zwaar zijn. Naast de vermoeidheid en de pijn in de gewrichten, spieren en het bindweefsel, komen onder andere ook de volgende klachten voor:
– darmklachten;
– ontstekingsgevoeligheid;
– weergevoeligheid (met name vochtigheid en kou);
– snel verzuring van het lichaam;
– slaapproblemen;
– krachtverlies;
– hypermobiliteit;
– langzaam herstel van blessures;
– concentratieproblemen;
– hoofdpijn;
– een doof gevoel of tintelingen.
Oorzaken
Er zijn veel onderzoeken die mogelijke oorzaken uitwijzen, maar één duidelijke oorzaak is nog niet bekend of vastgesteld door de wetenschap. Het één sluit het ander niet uit, wellicht is het een combinatie van meerdere oorzaken. Daarbij is ieder mens ook nog uniek en werkt ieder systeem anders. Er is nog zoveel wat we niet weten, het blijft op dit vlak voorlopig nog even gissen. Mogelijke oorzaken die momenteel bekend zijn, zijn:
– teveel of te weinig serotine/onbalans in neurotransmitters;
– een virale of bacteriële infectie;
– verzuring van het lichaam;
– langdurige psychische stress of fysieke overbelasting;
– een zware bevalling;
– meer zenuwcellen in de tenderpoints;
– een verstoorde bloedstroom;
– erfelijkheid.
Persoonlijkheidskenmerken
Opmerkelijk is dat mensen met fibromyalgie overeenkomsten schijnen te hebben in eigenschappen. Ze blijken veelal meerdere van deze eigenschappen te bezitten:
– ze hebben moeite met grenzen voelen en aangeven;
– ze zijn zorgzaam;
– ze zijn perfectionistisch;
– ze kunnen moeilijk ‘nee’ zeggen;
– ze cijferen zichzelf vaak weg;
– ze zijn hooggevoelig. Lees hier meer over hooggevoeligheid;
– ze ervaren eerder negatieve emoties;
– ze zijn streng voor zichzelf;
– ze stellen hoge eisen aan zichzelf en anderen;
– ze zijn doorzetters;
– ze hebben een laag zelfbeeld;
– ze kunnen slecht tegen kritiek;
– ze nemen weinig tijd voor zichzelf;
– ze hebben neiging tot neerslachtigheid;
– ze kunnen moeilijk loslaten.
Tips
Ondanks dat de wetenschap er nog niet helemaal uit is wat de precieze oorzaak is van het ontstaan van fibromyalgie en dat er gezegd wordt dat genezing niet mogelijk is, zijn er wel een aantal dingen die je zelf kunt doen om het leven met fibromyalgie wat aangenamer te maken. En wie weet vind je in je zoektocht naar herstel wél de juiste oplossing voor jouw genezing.
1. Verdiep je in voorhanden zijnde kennis over de aandoening om die in te zetten voor jouw herstel. Ook uit de (nog) niet-wetenschappelijke hoek is informatie te vinden over de oorzaak van fibromyalgie, waar het mee kan samenhangen en hoe je jezelf kunt genezen:
Anthony William geeft in zijn boek aan dat fibromyalgie veroorzaakt wordt door en Epstein-Barr virus, maar dat onze wetenschap nog niet zover is dit te kunnen herkennen en vast te stellen. Hij beschrijft het verloop, bijbehorende klachten en biedt informatie om te herstellen van het EBV-virus. Klik hier voor meer informatie over het boek ‘Medical Medium‘, verkrijgbaar bij Succesboeken.nl.
Christiane Beerlandt heeft geschreven over de psychische en emotionele oorsprong van veel ziekten. In haar boek ‘De Sleutel tot Zelf-Bevrijding‘ schrijft ze ook over fibromyalgie en geeft o.a. aan dat het te maken heeft met opgeslagen emoties, verdriet, weemoed en pijnlijke herinneringen uit het verleden. Ze biedt dieper inzicht in het ontstaan van de aandoening en de weg naar genezing. Hier vind je meer informatie over ‘De Sleutel tot Zelf-Bevrijding‘.
2. Drink veel water om afvalstoffen af te laten voeren door je lichaam en het lichaam goed te zuiveren. Lees ook ‘Water en je gezondheid‘.
3. Neem voldoende nachtrust. Het lichaam heeft slaap nodig om te kunnen herstellen. Gun je lichaam die tijd en zorg dat je aan je uren komt.
4. Drink ‘s ochtends op nuchtere maag een glas lauw water, met eventueel wat citroensap, om de gifstoffen uit het lichaam weg te spoelen.
5. Zorg voor regelmaat in je leven. Ga op vaste tijden naar bed, sta op vaste tijden weer op en eet regelmatig. Klik hier voor leefstijlcoaches die je hierbij kunnen helpen.
6. Neem een warm bad met bijvoorbeeld etherische oliën die rustgevend en spierontspannend werken.
7. Eet niet meer na 19.00 uur. Je slaapt beter als je ‘s avonds niet meer zwaar een hele maaltijd eet.
8. Zorg voor voldoende lichaamsbeweging. Dat is door de pijnen niet altijd even makkelijk, maar maak dan bijvoorbeeld een rustige wandeling.
9. Vermijd het laatste half uur voordat je naar bed gaat beeldschermen van televisie, computer, telefoon of tablet. Het licht van de beeldschermen kan in slaap vallen in de weg staan.
10. Concentreer je op je ademhaling om sneller in slaap te vallen. Hierdoor worden je gedachten rustiger en val je makkelijker in slaap. Klik hier voor hulpverleners die je kunnen helpen bij meditatie.
11. Ontspan voor het slapen gaan, luister rustgevende muziek, lees een boek of doe ontspanningsoefeningen.
12. Eet gezond en vermijd junkfood. Klik hier voor hulpverleners die kunnen helpen met de juiste voeding voor jou.
13. Doe overdag een powernap van 20 minuten, dit geeft extra energie.
14. Blijf ondanks eventuele pijn wel bewegen, maar respecteer je fysieke grenzen. Yoga is bijvoorbeeld een zachte manier om je grenzen te ontdekken en in beweging te blijven.
15. Vermijd oppeppende dranken, zoals koffie, thee, cola en alcohol, voor het slapen gaan. Ze kunnen je uit je slaap houden.
16. Geef je grenzen aan en leer ‘nee’ zeggen. Al heb je alle goede wil van de wereld, mensen hebben niets aan je als jij niet goed voor jezelf zorgt.
17. Gebruik voedingssupplementen om eventuele tekorten aan te vullen. Bij fibromyalgie wordt vaak ‘Fibrofit‘ gebruikt.
18. Leer ontspannen. Bij veel fibromyalgie-patiënten gaat ontspannen niet van nature. Zoek de ontspanning bewust op door bijvoorbeeld de natuur in te gaan, door te mediteren of aan yoga te doen. Klik hier voor hulpverlener die tips kunnen geven over yoga.
19. Volg een dieet dat bij jou past. Voedingsstoffen en dranken kunnen bij iedereen een andere uitwerking hebben. Onderzoek op welke stoffen je bijvoorbeeld gevoelig reageert en klachten veroorzaken. Dit kan met of zonder begeleiding, bijvoorbeeld door een voedingsdagboek bij te houden. Klik hier voor hulpverleners die je kunnen helpen bij voeding
20. Gebruik essentiële oliën om klachten te verminderen. Er zijn verschillende essentiële oliën die je kunt gebruiken bij klachten. Lees ook: De kracht van essentiële oliën.
21. En vooral, wees lief voor jezelf. Respecteer je lichaam en jouw grenzen. Luister naar het fluisteren van je lichaam, naar de signalen en neem ze serieus. Je hebt maar één lichaam, voorkom dat het moet gaan schreeuwen. Jij bent uiteindelijk degene die de klachten moet dragen als je over je grenzen gaat voor een ander. Wees lief en zacht voor jezelf, jij bepaalt jouw grens. Wil je graag met iemand praten over grenzen voelen en aangeven? Klik dan hier voor professionals en ervaringsdeskundigen die je hierbij kunnen helpen.
Heb je een vraag over fibromyalgie en/of hoe je hiermee om kunt gaan? Onze consulenten zitten voor je klaar.
[belfabriek-medewerker id=”8″] [belfabriek-medewerker id=”38″] [belfabriek-medewerker id=”5″] [belfabriek-medewerker id=”31″] [belfabriek-medewerker id=”28″]
Tips | |||
|
|
||
Boek |
Supplement |
Essentiële oliën |
Heb je zelf goede ervaringen, tips voor een ander of een vraag? Laat gerust je bericht achter.
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]
In het boek Van bed naar beter Hoe voelt fibromyalgie? wordt oa. ingegaan op bep. adviezen.